Ovulaatiotesti info | Raskauskeiju.fi verkkokauppa

HYÖDYLLISTÄ TIETOA RASKAUTTA YRITTÄVILLE

NAISEN KUUKAUTISKIERTO

Kuukautiset alkavat keskimäärin 13-vuotiaana ja loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana. Naisen normaalin kuukautiskierron pituus vaihtelee 24-38 päivää ja vuoto kestää 2-8 päivää.

RASKAUTUMISTOIVE

Kun lapsen yritys alkaa, yhdynnän ajankohdalla on aina tärkeä rooli raskautumisessa. Nainen voi tulla raskaaksi ainoastaan kuukautiskierrossa 2-3 päivänä, jolloin kuukautiskierrossa tapahtuu munasolun irtoaminen eli ovulaatio. Yhdynnässä oleminen on äärimmäisen tärkeää juuri ovulaatiota ennen tai heti sen jälkeen. Näin mahdollisuudet raskautua kohoavat.

On todettu, että foolihapon puute raskauden aikana lisää keskenmenon riskiä, foolihappo vitamiini vähentää huomattavasti sikiön keskushermostoon liittyvien kehityshäiriöiden riskiä. Raskauden aikana foolihapon tarve lisääntyy huomattavasti. On siis tärkeätä huolehtia riittävästä foolihapon saannista jo raskautta suunniteltaessa.  "Foolihappo on ainoa vitamiini, jonka syömisestä on todistetusti etua raskautta suunnitteleville. Se on äärettömän hyvä ja halpa keino ehkäistä ongelmia", sanoo HUS:in naistenklinikan lääkäri, dosentti Vedran Stefanovic. Raskauskeijun foolihappo on B-ryhmän vitamiini, jota saadaan vain kasviksista ja marjoista, suosittelemme ottamaan vitamiini tuotteen käyttöön jo raskautta suunniteltaessa, ennen raskautumista.

OVULAATIO eli munasolun irtoaminen

Kuukautiskierron alussa naisen munarakkula kasvaa aivolisäkkeen tuottaman hedelmällisyyshormonin (FSH) avulla. Kasvava munarakkula tuottaa estrogeeniä, eli naishormonia, joka paksuntaa naisen limakalvoja ja limakalvot ovat paksuimmillaan juuri ennen ovulaatiota. Aivolisäkkeestä irtoaa lutenisoivaa hormonia ja tämän hormonin nopea nousu (LH-piikki) aiheuttaa munarakkulan kypsymisen, sen puhkeamisen ja lopulta munasolun irtoamisen eli ovulaation. Paikkaan mistä munarakkula irtosi kehittyy keltarauhanen, lutenisoiva hormoni, eli LH hormoni, tukee keltarauhasen ja keltarauhashormonin (progesteronin) eritystä muutaman viikon ajan. Keltarauhashormoni kypsyttää kohdun limakalvoa mahdollista raskautta varten.

Ovulaatiovaihe alkaa päivää ennen LH huippua ja päättyy ovulaatioon noin 12-34 tuntia LH huipun jälkeen. Munasolu on siis hedelmöityskelpoinen vain 12-34 tuntia ovulaation jälkeen. Siittiöt elävät ja hedelmöittävät noin 72 tuntia eli 3 vuorokautta. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöityminen voi tapahtua, mikäli on yhdynnässä ovulaatiota edeltävän 72 tunnin ja/tai sitä seuraavien 24 tunnin aikana.

Mikäli munasolu ei ole kierron aikana hedelmöittynyt ja kiinnittynyt limakalvolle, keltarauhanen surkastuu ja naisen kuukautisvuoto alkaa.

OVULAATIO-OIREET

Nainen ovuloi vain kerran kuukautiskierrossa. Osa naisista tunnistaa ovulaationsa pienenä ovulaatiokipuna parina päivänä alamahassa, joka johtuu pienen määrän veren ja nesteen vuotamisesta vatsaonteloon. Ovulaatioajankohdan tunnistaminen on usein haastavaa, varsinkin epätasaisen kierron omaavilla naisilla. Ovulaatiotestit ovatkin oiva keino ovulaatioajankohdan tunnistamiseen. Ovulaatiotestien avulla havaitsee kuukautiskierron ovulaatioajankohdan eli LH-huipun, jonka jälkeiset päivät ovat tärkeitä raskautumisessa. Ovulaatio tapahtuu 12-34 tunnin kuluttua testin positiivisesta tuloksesta. Mikäli kiertosi on tasainen, voi ajankohdan hahmottaa myös ovulaatiolaskurilla.

Testaa kuukautiskierron hedelmällisin päivä ovulaatiotesteillä, löydät Raskauskeijun verkkokaupasta itsellesi juuri sen oikean testin, tutustu valikoimaamme:

Ovulaatiotestiliuskat, Raskauskeijun erittäin herkkä ovulaatiotestiliuska joka tehdään upottamalla virtsaan. Herkkyys 20 mIu.
Ovulaatiotestipuikot, Raskauskeijun herkkä ovulaatiotestipuikko joka tehdään upottamalla virtsaan, tai voit virtsata suoraan testipuikkoon. Herkkyys 20 mIu.
Clearblue Digitaalinen ovulaatiotesti 10kpl, Clearblue digitaalinen ovulaatiotesti antaa selkeän digitaalisen tuloksen ilman viivojen tulkitsemista ja sisältää enemmän testipuikkoja kuin muut merkit, minkä vuoksi se tunnistaa tehokkaasti LH-huipun. Clearblue digitaalisen ovulaatiotestipuikon näytöltä näet hymynaaman kun ovulaatio ajankohta on käsillä ja testi on havainnut LH-huipun.
Clearblue Digitaalinen ovulaatiotesti 20kpl, nyt myös isommassa ja edullisemmassa paketissa. Clearblue digitaalinen ovulaatiotesti antaa selkeän digitaalisen tuloksen ilman viivojen tulkitsemista ja sisältää enemmän testipuikkoja kuin muut merkit, minkä vuoksi se tunnistaa tehokkaasti LH-huipun. Clearblue digitaalisen ovulaatiotestipuikon näytöltä näet hymynaaman kun ovulaatio ajankohta on käsillä ja testi on havainnut LH-huipun.
Clearblue Dual Digitaalinen kaksoishormoni ovulaatiotesti 10kpl, ainoa ovulaatiotesti joka näyttää kuukautiskiertosi 4 hedelmällisintä päivää. LH-hormonin lisäksi testi havaitsee estrogeenipitoisuuden jonka ansiosta testi pystyy näyttämään neljä hedelmällisintä päivää kierrosta. Testi näytölle ilmestyvä hymynaama kertoo kun ovulaatio ajankohta on käsillä ja yhdyntä on suositeltavaa.
Clearblue Dual Digitaalinen kaksoishormoni ovulaatiotesti 20kpl, ainoa ovulaatiotesti joka näyttää kuukautiskiertosi 4 hedelmällisintä päivää. LH-hormonin lisäksi testi havaitsee estrogeenipitoisuuden jonka ansiosta testi pystyy näyttämään neljä hedelmällisintä päivää kierrosta. Testi näytölle ilmestyvä hymynaama kertoo kun ovulaatio ajankohta on käsillä ja yhdyntä on suositeltavaa.
Pregcheck liuska ovulaatiotesti 10kpl, Pregcheck ovulaatiotesti, joka näyttää parhaan hetken tulla raskaaksi. Mukana 10 kertakäyttöastiaa helpottamassa testaustasi.
RFSU liuska ovulaatiotesti 7kpl, RFSU ovulaatiotesti, joka kertoo ovulaatiohetkesi. Ovulaatiotesti antaa tuloksen muutamassa minuutissa. RFSU ovulaatiotesti on yksinkertainen testi, joka määrittelee virtsan LH-pitoisuuden lisääntymisen.

MILLOIN OVULAATIOTESTI TEHDÄÄN?

Ensimmäiseksi sinun tulee selvittää kuukautiskiertosi pituus. Kuukautiskierron pituus lasketaan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä päivään ennen seuraavan kierron ensimmäistä vuotopäivää. Jos kuukautiskiertosi on lyhyempi kuin 21 päivää tai pidempi kuin 38 päivää, käänny lääkärisi puoleen. Jos et tiedä kuukautiskiertosi pituutta, aloita testaaminen 11 päivää ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä sillä keskimääräinen kuukautiskierron pituus on 28 päivää. Testaa viiden päivän ajan tai kunnes LH huippu on havaittavissa.

KUINKA OVULAATIOTESTI TEHDÄÄN?

Ovulaatiotestejä löydät liuska ja puikko malleina. Myös syljestä tehtävä ovulaatiotesti on helppokäyttöinen. Liuska ja puikko ovulaatiotestit tehdään kastamalla testi puhtaaseen astiaan kerättyyn virtsaan. Puikko ovulaatiotesteihin voi myös virtsata suoraan, jolloin et tarvitse erillistä kippoa kerätylle virtsalle. Virtsanäytteen ottaminen päivällä on suositeltavaa, sillä LH:n määrä virtsassa on suurin päivällä. Vältä runsasta juomista ennen testin tekemistä, sillä se laimentaa virtsaa, tämä voi myös johtaa väärään negatiiviseen tulokseen. Kun testi on otettu tulee odottaa muutama minuutti. Tarkistathan testin ohjeista odotusajan, se vaihtelee eri testimerkkien välillä. Odotettavan ajan jälkeen, näet testistä testituloksen joko ilmestyvistä viivoista tai symboleista. Perinteisissä testeissä ilmestyy yksi tai kaksi viivaa ja digitaalisessa testissä symboli kertoo näytöllä tuloksen. Ovulaatiotesti syljestä toimii siten, että laitat sylkeäsi testin linssille ja odotat noin 5 minuuttia. Tämän jälkeen linssi laitetaan testilaitteeseen takaisin paikoilleen ja zoomataan testilaitteen mikroskoopilla kuva tarkaksi. Tulosta verrataan ohjekirjan tuloksiin. Testilaite on pitkäikäinen ja kulkee helposti matkassa mukana.

OVULAATIOTESTIN TULOKSEN TULKITSEMINEN

Ovulaatiotesti liuska ja puikko malleissa tulos tulee näkyviin testiviivan paikalle. Testissä on kontrolliviiva ja testiviiva, kontrolliviivan paikalle tulee aina viiva näkyviin olit raskaana tai ei. Tämä on viiva joka kertoo että testi toimii luotettavasti. Mikäli testiliuskalle ei tule näkyviin yhtään viivaa, tee uusi testi.
Testiviivan paikalle ilmestyvä viivan värisävy vaihtelee monesti. Jos viiva on sävyltään heikompi/haaleampi kuin kontrolliviiva on tulos negatiivinen ja LH huippua ei vielä ole havaittu. Kun testiviiva piirtyy saman vahvuiseksi tai voimakkaamman väriseksi kuin kontrolliviiva on tulos positiivinen eli LH huippu on havaittu ja ovulaatio tapahtuu noin 12-48 tunnin kuluttua. Clearblue Digitaalisella ovulaatiotestillä testatessa sinun ei tarvitse miettiä viivojen värisävyjä, testi näyttää hymynaama symbolia kun testi on positiivinen ja ovulaatio ajankohta on lähellä.

HEDELMÄLLISYYS JA SIIHEN LIITTYVÄT ONGELMAT

Raskaaksi tuleminen ei ole aina helppoa. Terveellä pariskunnalla onnistuneen hedelmöityksen onnistumisprosentti on vain noin 25 % joka kuukausi. Tutkimusten mukaan 10 % pariskunnista ei onnistu saamaan raskautta alulle vuoden sisällä, 5 % kahden vuoden sisällä. Raskaaksi tuleminen vaatii monen eri tapahtuman täydellistä ajoitusta ja onnistumista.

Munasolun irtoamishäiriö on yleinen syy naisten hedelmättömyyteen, ongelma saadaan kuitenkin usein hoidettua tehokkailla hormonivalmisteilla esimerkiksi tabletteina annosteltavan klomifeenin tai ihon alle pistoksina annettavan aivolisäkehormonin FSH:n avulla. Raskaaksi tuleminen ja hedelmöitys edellyttää, että munasolu irtoaa munasarjasta, pääsee esteettömästi kulkemaan munajohtimessa, miehen siittiöt ovat hedelmöittämiskykyisiä, alkio kiinnittyy hyvin kohdun seinämään limakalvolle ja terve alkio pääsee geneettisesti kehittymään hyvin. Ongelmat missä tahansa hedelmöityksen vaiheessa vähentävät raskauden onnistumista tai estävät sen jopa kokonaan.

Hedelmällisyyttä alentavia tekijöitä ovat mm.

  • ikääntyminen, vaihdevuodet
  • tupakoiminen (lisää keskenmenoriskiä ja vähentää estrogeni hormoonin tuotantoa)
  • ovulaatiohäiriöt
  • rakenteelliset syyt, erityisesti infektiot ja tulehdukset sekä useat raskauden keskeytykset
  • kromosomaaliset häiriöt
  • kohdunkaulan liman ongelmat
  • elämäntapaan liittyvät tekijät, kuten ruokavalio, liikunta, alkoholin käyttö sekä reseptilääkkeiden käyttö
Naisen hedelmällisyys alkaa laskea, kun hän täyttää 30 vuotta, ja heikkeneminen kiihtyy vähitellen, kunnes nainen saavuttaa vaihdevuodet. Raskauskeijun hedelmällisyystestien avulla voit varmistaa, ettei raskautumisen esteenä ole hedelmällisyyden alentuminen. Testit ovat helppokäyttöisiä ja ne tehdään kotona. Tulokset näkyvät 5 minuutissa ja ne ovat 99 % luotettavia.

Hedelmällisyystesti liuska 2kpl, Raskauskeijun hedelmällisyystesti kertoo sinulle oletko hedelmällinen vai onko mahdollisesti esimerkiksi vaihdevuotesi jo alkaneet. Hedelmällisyystesti mittaa FSH hormonipitoisuuden virtsastasi.
Hedelmällisyystesti puikko 2kpl, Raskauskeijun puikko hedelmällisyystesti joka tehdään upottamalla virtsaan, tai voit virtsa suoraan testipuikkoon. Hedelmällisyystesti kertoo sinulle oletko hedelmällinen vai onko mahdollisesti esimerkiksi vaihdevuotesi jo alkaneet. Hedelmällisyystesti mittaa FSH hormonipitoisuuden virtsastasi.
Medigoo vaihdevuodet testi 2kpl, Menopaussin eli vaihdevuosien kriteerinä pidetään, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Oireet ovat voimakkaampia vaihdevuosien alussa. Testillä voi selvittää onko kyse vaihdevuosista.
Babystart Fertilcheck hedelmällisyystesti 2kpl, Babystart naisten hedelmällisyystesti, joka osoittaa, onko hedelmällisyys alentunut vai ei. Testi on helppokäyttöinen ja tehdään kotona.

Hedelmällisyys on hyvä testata aina myös miehiltä. Löytyy monia syitä miehen hedelmättömyyteen ja yleisin niistä on alhainen siittiöiden määrä spermassa. Nyt voit testata kotioloissa sperman laadun Raskauskeijun miehen spermatestillä. Testi määrittelee siittiöiden määrän spermanäytteestä. Testi osoittaa jos spermanäytteessä on ongelmia siittiöiden pitoisuuden ja liikkuvuuden suhteen.
Babystart hedelmällisyystestipaketti miehelle ja naiselle - upea testipaketti joka sisältää sekä miehen että naisen hedelmällisyystestit. Nämä on hyvä selvittää ennen kuin alkaa yrittämään raskautta, jotta raskautumiselle ei ole esteitä.

LAPSETTOMUUS

Lapsettomuus on hyvin tunnepitoinen ja henkilökohtainen asia, joka koskettaa kymmeniätuhansia pareja maassamme. Lapsettomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa pariskunta on ollut riittävän usein ja hyvin ajoitetussa yhdynnässä ja yrittänyt tuloksettomasti saada lasta alulle jo vuoden ajan.
Lapsettomuus voi johtua naisesta, miehestä tai molemmista. Tavallisimmat syyt ovat ongelmat munasolun kypsymisessä ja irtoamisessa, heikentynyt siemennesteen laatu, munanjohdinvaurio ja endometrioosi. Aina syytä ei pystytä selvittämään ja puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. Lapsettomuuteen johtavien tekijöiden selvittyä voidaan useimmille auttaa raskaus alkuun nykyaikaisilla lapsettomuuden hoitomenetelmillä. Noin kolme prosentti kaikista Suomessa syntyneistä vauvoista on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla. Edistynyttä hoitoa ja huolenpitoa saa lapsettmuusklinikoilta, joiden ammattilaisiin kannattaa olla yhteydessä.