White noise auttaa vauvaa nukkumaan - millainen on white noise laite?

Mitä on White Noise ääni? Mikä on White Noise laite? Millaisia ovat White Noise laitteet? Mitä hyötyä on White Noise laitteesta? Voiko White Noise ääni olla haitallista vauvalle? Voiko kohina autaa vauvaasi nukkumaan paremmin? Mitä on Pink noise ja miten se eroaa White Noisesta? Saat Raskauskeijun tiimiltämme vastauksen kaikkiin näihin tärkeisiin kysymyksiin.
White noise eli valkoinen kohina auttaa vauvaa nukkumaan. Kohinalaite sopii myös aikuisille joogaan, rentoutukseksi toimistoon, matkoille ja unettomuuteen.

Mitä on White Noise ääni eli "valkoinen kohina"?
Teoriassa white noise, eli valkoinen kohina, tarkoittaa satunnaista signaalia, joka sisältää kaikkia taajuuksia. Maalaisjärjellä ajateltuna kyseisellä kohinalla tarkoitetaan samaa äänialaa jonka kuulet, kun yrität etsiä radiokanavaa löytämättä sitä. Valkoisella kohinalla tarkoitetaan nykyään myös muitakin pehmeitä, tasaisia äänialoja, kuten meren aaltoja, sateen kohinaa, tuulettimen viuhuntaa tai myrskyn pauhantaa.

Mikä on White Noise laite ja mitä hyötyä siitä on vauva-arjessa?
Vauva tottuu kohdussa kohdun äänenmaisemaan, eli tasaisen pehmeään jatkuvaan ääneen. White Noise laitteen valkoinen kohina kuulostaa vauvasta tutulta ja kohina rauhoittaa vauvan uneen tasaisella ja rauhoittavalla äänellä. Kohinan tarkoituksena on auttaa vauvaa nukahtamaan helpommin ja nukkumaan pidempiä unenpätkiä heräämättä.

Voiko kohina autaa vauvaasi nukkumaan paremmin?
Kun vauva menee nukkumaan, kytke kohina laite päälle. Kohinalaite toistaa kaiuttimesta valitsemaasi äänimaailmaa. Laitteen kohinaäänet ovat tasaisen lempeitä ja ääni toistaa itseään jatkuvana. Monesti laite on toiminnassa koko yön - tai laitteessa voi olla ajastin josta saat säädettyä laitteen kohisemaan halutun ajan. Suositus on, että White Noise laite kohisee koko vauvan nukkumisajan. Jos vauva on tottunut kohinaääneen ja herää uniltaa huomaamaan, että kohina ääntä ei enää kuulu, voi vauva alkaa itkemään ja katkaista uniajanjakson. Mikäli vauva herää yöllä ja kuulee rauhoittavan kohinan edelleen lähellään, vauva voi oppia nukahtamaan itsekseen uudelleen jolloin uni pysyy tasaisena ja pitkäjaksoisena. Tämä vauvan pidempi unijakso antaa myös vanhemmille mahdollisuuden nukkua ja rentoutua. Varsinkin päiväunilla kohina peittää alleen muun melun, johon vauva saattaisi muuten herätä. Kohina laitteen ollessa päällä päiväuniaikana, on kotona helpompi puuhastella ja mekkaloida, herättämättä vauvaa. Vauvan on äärimmäisen hyvä tottua heti kotonakin ääniin, hiljaisuudessa nukkumaan tottunut vauva on varsin hankala nukuttaa enää muualla melussa.

Voiko White Noise ääni olla haitallista vauvalle?
Valkoinen kohina on turvallinen ääni, siitä ei ole haittaa tai vaaraa vauvalle. Erityisen tärkeä on tarkkailla kohinalaitteen äänenvoimakkuutta ja pitää se maltillisena, jotta se ei ole haitaksi vauvan kuulolle. Miten tämän voit tarkistaa? Nykyään puhelimiin voi ladata äänenvoimakkuusmittari sovelluksen ja tarkistaa että laitteen ääni jää 85 desibeliin. Mikäli ääntä ei laitteesta pysty muuttamaan, on suositeltavaa asettaa kohina laite etäämmälle vauvan sängystä ja mitata voimakkuun tällöin vauvan pediltä.

Mitä on Pink Noise ja miten se eroaa White Noisesta?
Vanhemman korvaan White Noise ja Pink Noise saattavat kuulostaa samanlaiselta, Pink noise eli vaaleanpunainen kohina on tasaisempaa ääntä verrattuna White Noiseen. Luonnossa Pink Noise ääntä voi kuulla esimerkiksi tuulessa ja tasaisessa sateessa.


 

WHITE NOISE LAITE | HUSHH WHITE NOISE | YOGASLEEP KOHINA LAITTEET | BABY POCKET | WHISBEAR | MOONIE