Milloin ovulaatiotesti tehdään?

Mikä on ovulaatio?
Miten kauan ovulaatio kestää?
Mistä tietää että on ovulaatio aika?
Miten ovuaatiotesti toimii?
Milloin ovulaatiotesti tehdään?
Kuinka ovulaatiotesti tehdään?
Miksi ovulaatiotestiä tarvitaan?
Onko ovulaatiotesti luotettava?

Saat Raskauskeijun tiimiltämme vastauksen kaikkiin näihin tärkeisiin kysymyksiin.
Ovulaatiotesti havaitsee LH-tason nousun, joten voit tunnistaa kaksi raskaaksi tulemisen kannalta parasta päivää.

Mikä on ovulaatio?
Ovulaatio tarkoittaa munasolun irtoamista munasarjasta. Irtoaminen tapahtuu suunnilleen kuukautiskierron puolivälissä. Raskaaksi voi tulla ainoastaan ovulaation aikaan, siksi on äärimmäisen tärkeä tietää, varsinkin kun toiveissa on raskaaksi tuleminen, milloin oma ovulaatio on. Ovulaatio kuuluu kuukautiskiertoon ja ovulaation ajankohtaan vaikuttaa mm. kuukautiskierron pituus.

Miten kauan ovulaatio kestää?
Ovulaatio on tapahtumana hyvin nopea ja lyhyt hetki. Munasolu irtoaa munasarjasta nopeasti kun munarakkula puhkeaa, ja munasolu siirtyy munanjohtimeen. Munasolu voi hedelmöittyä vain yhden vuorokauden ajan ovulaation jälkeen, eli on todella tärkeätä olla yhdynnässä juuri ennen ovulaatiota, jos raskautumista toivoo. Siittiöt säilyvät kuitenkin munajohtimessa parhaimmillaan 2–3 päivää, joten yhdyntä muutamia päiviä ennen ovulaatiota tai vasta ovulaation jälkeen, voi tuoda myös toivotun raskautumisuutisen kierron jälkeen raskaustestiin.

Mistä tietää että on ovulaatio aika?
Monilla naisilla ensimmäisiä merkkejä ovulaatiosta on ovulaatiolima ja -kivut. Ovulaation lähestyessä, noin 1-2 päivää ennen, kohdunkaulalle kertyy kirkasta ja venyvää limaa. Ovulaatioon voi liittyä myös koviakin toispuoleisia alavatsakipuja. Ovulaatio tapahtuu yleensä 12–16 päivää ennen seuraavien kuukautisten alkamista.

Miten ovuaatiotesti toimii?
Ovulaatiotesti havaitsee lutenisoivan hormonin (LH) pitoisuuden nousun virtsassa ja kertoo yleensä kaksi hedelmällisintä päivää, eli ne päivät kun olisi hyvä olla yhdynnässä, mikäli toiveena on raskaus. Ovulaatiotesti on helppo tehdä. Kerää virtsaa puhtaaseen kuivaan astiaan ja upota testin näytteenottopää virtsaan.

Milloin ovulaatiotesti tehdään?
Naisilla normaali kierto on 28 päivää. Kierronpituus usein vaihtelee eri naisilla. Jos et tiedä kiertosi pituutta, voit aloittaa testaamisen 11 päivänä kuukautisvuodon alettua. Ovulaatiotesti tulisi tehdä päivittäin suunnilleen samaan aikaan kunnes lutenisoivan hormonin (LH) huippu on havaittu. Ovulaatiotestin tekemistä suositellaan iltapäivällä kello 12–16, koska tuolloin hormonipitoisuus on korkeimmillaan. Testi olisi hyvä tehdä aina vähintään kaksi tuntia pidättelyn jälkeen, jotta virtsassa on riittävä hormonipitoisuus eikä testinäyte ole liian laimeaa. Mikäli et päivisin pysty testiä rauhassa tekemään, voit sen tehdä aamuisin tai iltaisin, tärkeintä olisi tehdä aina samaan aikaan jotta testien vertaaminen on mahdollista.

Kuinka ovulaatiotesti tehdään?
Ovulaatiotesti havaitsee lutenisoivan hormonin (LH) pitoisuuden nousun virtsassa ja osoittaa kaksi hedelmällisintä päivää. Raskauden todennäköisyys nousee jos olet yhdynnässä näiden kahden päivän kuluessa. Testi on helppo tehdä. Kerää virtsaa puhtaaseen kuivaan astiaan ja upota testin näytteenottopää virtsaan. Puikkomallisen ovulaatiotestin voit tehdä myös asettamalla puikkotestin näytteenottopään suoraan virtsasuihkuun. Tässä tulee välttää virtsan joutumista testi-ikkunaan.

Miksi ovulaatiotestiä tarvitaan?
Nainen voi tulla raskaaksi vain muutaman päivänä jokaisen kierron aikana, joten yhdyntä näinä päivinä on erittäin tärkeää raskautta yritettäessä. Ovulaatiotesti auttaa maksimoimaan mahdollisuutesi tulla raskaaksi luonnollisesti, sillä ovulaatiotesti havaitsee 2 hedelmällisintä päivääsi jokaisessa kierrossa mittaamalla muutokset tärkeän hedelmällisyyshormonin (luteinisoiva hormoni, LH) tasossa. Testillä ovulaation testaaminen on tarkempi menetelmä kuin kalenteri tai lämpötilan mittausmenetelmät.

Onko ovulaatiotesti luotettava?
Ovulaatiotesti on luotettavatapa todeta LH-pitoisuuden nousun mittaamiseen, joka tapahtuu munasolun irrotessa. Testi on samantyyppinen testi, jota kätilöt ja gynekologit käyttävät ovulaatiota todetessa. Erityisesti olemme kuulleet, että erilaisissa lapsettomuushoidoissa olevat ovat saaneet lääkäreiltä vinkiksi käyttää kierrossa luotettavaa Clearblue Digitaalista ovulaatiotestiä.
Testit ovat erittäin luotettavia toimitamallilltaan ja  jos testi on tehty oikein, testi antaa tulokseksi joko positiivisen tai negatiivisen. Mikäli testi jää tyhjäksi, tulee tehdä uusi testi.