Unipussi opas - millainen unipussi on paras lapselleni?

Millainen unipussi on paras? Milloin on hyvä siirtyä kapalosta unipussiin? Millainen unipussi kannattaa valita? Minkä paksuinen unipussi kesällä, syksyllä, keväällä ja talvella? Mitä tarkoittaa tog? Onko unipussi turvallinen? Mihin asti unipussia voi käyttää? Tarvitseeko vauva unipussia? Saat Raskauskeijun tiimiltämme vastauksen kaikkiin näihin tärkeisiin kysymyksiin.
Unipussi on yksi suosituimmista vauvantarvikkeista. Unipussi rauhoittaa vauvan turvallisesti ja nopeasti uneen. Unipussi pitää vauvan lämpimänä koko yön, lämpö on tasaista liikkuvankin lapsen pussissa ja lämpö takaa rauhallisemman unen. Alle voi laittaa pelkän vaipan tai kylmemmällä ilmalla pitkähihaisen bodyn. Usein unipussin hihat ovat lyhyet, joten yläosan lämpöä voi säädellä helposti alle valituilla vaatteilla. Unipussin kanssa lämpötila pysyy samana kokoyön, eikä peitto pääse tippumaan lapsen päältä.

Millainen unipussi on paras ja minkä paksuinen pussi kannattaa ottaa?
Unipussit ovat luokiteltu lämmittävyytensä mukaan. Unipussin paksuus on hyvä valita makuuhuoneen lämpötilan mukaan - huonelämpötila ennemmin kuin vuodenajan mukaan. Vuodenaika tosin usein vaikuttaa huoneen lämpötilaan. Usein kerrostaloasunnoissa huonelämmön pystyy pitämään kesät talvet samana, mutta monesti maantasalla olevan rivitalon tai omakotitalon huonelämpötilat voivat vaihdella hyvinkin paljon eri vuodenaikana. Lapset ovat myös hyvin erilaisia - toinen vilukissa ja toinen kuumakalle, tämä tulee huomioida unipussin valinnassa ja sen vuoksi asteikko onkin vain suositus. Ja muista myös kerrospukeutumisen merkitys, eli voit pukeutumisella vaikuttaa vauvan lämpötilaan. Kevyemmästä unipussista saa myös lämpimämmän lisäämällä vaatteita alle. Potkupuku? Sukat? Pitkähihainen vai lyhythihainen body? Vaatteilla saat paljon erilaisia vaihtoehtoja. Vain kokeilemalla löydät juuri teidän perheelle sen parhaan vaihtoehdon.

Unipussi rauhoittaa vauvan turvallisesti ja nopeasti uneen. Unipussi pitää vauvan lämpimänä koko yön, lämpö on tasaista liikkuvankin lapsen pussissa ja lämpö takaa rauhallisemman unen.

 
Suositusasteikko unipussin valitsemiseksi:
HUONELÄMPÖTILA UNIPUSSIN LÄMMITTÄVYYS
Yli 23 astetta 0.5 TOG
18-22 astetta 1 TOG
17-15 astetta 2.5 TOG
Alle 15 astetta 3.5 TOG
 

Mitä tarkoittaa TOG?
TOG eli Thermal Overall Grade. Unipusseissa mainitaan aina TOG luku, tämä kuvaa lämmittävyyttä eurooppalaisen TOG-lämpöluokituksen mukaan. TOG-lämpöluokitus perustuu materiaalin lämpöeristykseen, mitä korkeampi TOG-arvo on, sitä lämpimämpi ja paksumpi pussi on. TOG-luokat alkavat kevyemmistä 0.5 ja 1.0 TOG:sta aina erittäin lämpöiseen 2.5 TOG:iin saakka.

Onko unipussin käyttö turvallista?
Unipussia voi käyttää vauvan yöpuvun ja peiton sijasta. Tärkeintä unipussin valitsemisessa on katsoa, että unipussi ja sen päätie ovat sopivankokoisia vauvalle, ettei vauva pääse valumaan pussin sisään.

Milloin on hyvä siirtyä kapalosta unipussiin?
Kapalosta unipussiin siirtyminen on hyvä aloittaa juuri ennen kuin vauva oppii kääntymään vatsalleen ja selälleen, jotta vauvan kädet ovat vapaana kääntyessä. Love to Swaddle Up 50/50 -unipussi on hyvä apu siirtymävaiheeseen. 50/50 unipussi on unipussin ja kapalon yhdistelmä jota voi käyttää kapalona, tai vapauttaa yhden tai kummatkin kädet unipussin tavoin. Unipussissa on hieman enemmän tilaa vauvan liikuskella, ja unipussissa saa saman turvan tunteen kuin kapalossa.

Ihania unipussi vaihtoehtoja löydät Raskauskeiju.fi kapalot ja unipussit -valikoimasta.

Suosituksemme !
1TOG kevyessä unipussissa vaihtoehtoina muunmuassa Baby´s Only kaunis palmikkoneulos unipussi harmaan tai valkoisen sävyssä. Done By Deer brändin upea luomupuuvillainen Sea Friends malli beigessä sävyssä - tätä mallia löytyy eri mittaisena 70cm ja 90cm. Mamas & Papas vaaleansävyinen Welcome to the World unipussi 0-6kk.

2.5TOG paksummassa unipussissa löydät mm Jacky Baby suloisen harmaan sävyisen unipussin ja vaaleansävyisen Mamas & Papas Dream upon a Cloud. Done By Deer brändin upea luomupuuvillainen Lalee malli hiekan sävyssä - tätä mallia löytyy eri mittaisena 70cm ja 90cm.

Lisäksi löydät kätevän Baby´s Only Knotted gown yöpuvun vastasyntyneelle. Saat tehtyä yöpuvusta unipussin solmimalla puvun alaosan solmulle. Löydät upean Knotted gown yöpuvun useassa eri sävyssä täältä.

UNIPUSSI | Swaddle Up 50/50 | TOG 1 | TOG 2.5 |