Milloin raskaustestin voi tehdä?

{image:text}
Milloin raskaustestin voi tehdä? Miten raskaustesti tehdään ja miten raskaustesti toimii? Mitä jos raskaustesti näyttää aluksi selvästi plussaa, mutta myöhemmin vaihtuu negativiseen tulokseen? Miksi raskaustestin testiviiva on hyvin haalea? Mitä tarkoittaa haamuviiva ja roskishaamu? Saat Raskauskeijun tiimiltämme vastauksen kaikkiin näihin tärkeisiin kysymyksiin.
Kotona tehtävät raskaustestit ovat luotettava tapa selvittää oletko raskaana. Raskauskeijussa me myymme samoja testejä joita käytetään neuvoloissa ja myydään apteekeissa.

Milloin voit tehdä raskaustestin?
Raskaustesti antaa luotettavan tuloksen suurimmalle osalle naisista, joilla ns. normaalin pituinen kuukautiskierto, noin 28 päivää edellisten kuukautisten alkumispäivästä. Raskaustesti on syytä tehdä, jos kuukautiset eivät ala ja ovat myöhässä. Mikäli saat postiivisen testituloksen ja olet raskaana, olet todennäköisesti 5.raskausviikolla. Ota yhteyttä äitiysneuvolaan ensimmäisen ajan varaamiseksi.

Raskauskeijun herkillä raskaustesteillä voit testata jo aikaisemmin - jo ennen kuin kuukautisesi ovat myöhässä. Koska herkät raskaustestit näyttävät positiivisen testituloksen jo aikaisemmin, olet todennäköisesti 4.raskausviikolla saadessasi positiivisen testituloksen. Herkät raskaustestit antavat erittäin aikaisin viitteitä alkavasta raskaudesta. Herkkiä raskaustestejä käytettäessä on syytä muistaa, että koska raskaustesti antaa positiivisen tuloksen hyvin aikaisessa vaiheessa, testi näyttää lyhyenkin munarakkulan kiiinnittymisyrityksen, jossa HCG eli raskaushormoniarvo nousee virtsassa. Tämä on ns kemiallinen raskaus. Kemiallisessa raskaudessa herkkä raskaustesti näyttää aluksi positiivista testitulosta joka nopeasti muuttuu negatiiviseksi tulokseksi. Herkkä raskaustesti voi tuoda esiin kemiallisen raskauden ja varhaisen keskenmenon, mitä ei olisi edes tiennyt ilman herkkää testiä. Silti herkkä raskaustesti on oiva keino jos haluaa saada tietää raskauden mahdollisen alkamisen jo hyvin varhaisilla viikoilla ja seurata raskauden etenemistä. Raskaudesta haaveilevalle raskauden mahdollinen alkaminen tuo toivon kipinää, on hyvä malttaa ja odottaa testituloksen vahvistumista. Clearbluen viikkonäytöllinen raskaustesti on oiva keino seurata raskauden edistymistä, sillä raskaustesti näyttää raskausviikot Hcg arvoon pohjautuen. Ei vahvistuvien viivojen tulkintaa, vaan selvä sanallinen ja numeraalinen teksti.

Miten raskaustesti tehdään?

Kotona tehtävä raskaustesti on helppo ja vaivaton. Kerää puhtaaseen purkkiin virtsaa ja kasta raskaustesti - tai puikkotesteihin mahdollista myös virtsata suoraan - ja testi näyttää oletko raskaana. Testitulos tulee minuuteissa. Muista lukea käyttöohjeet aina ennen testin tekemistä, eri merkit voivat hieman erota toisistaan esimerkiksi kuinka kauan testituloksen näkymisessä kestää!

Miten raskaustesti toimii? Mitä jos raskaustesti näyttää aluksi selvästi plussaa, mutta myöhemmin vaihtuu negativiseen tulokseen?

Kaikki raskaustestit merkistä riippumatta mittaavat hCG hormonin (istukkahormonin) määrää virtsassasi. Raskaushormonia on elimistössä ainoastaan silloin kun olet raskaana. Raskaushormonia erittyy kun munasolu kiinnittyy kohdunseinämään. Ns kemiallinen raskaus näkyy herkissä raskaustesteissä, koska kemiallinen raskaus, jossa munasolu yrittää kiinnittyä erittää hetkellisesti raskaushormonia, mutta koska kiinnittyminen jää yritykseksi, loppuu hormonin erittyminen. Tämän vuoksi herkissä raskaustesteissä voi näkyä positiivinen tulos, joka muuttuu negatiiviseksi tulokseksi kun hormonin määrä ei kasva vaan häviää.

hCG-hormonin määrä on suurimmillaan 9.–12. raskausviikoilla. Hormonin määrä tuplaantuu joka toinen päivä alkuraskaudesta ja alkaa vähetä loppuraskautta kohti jälleen.
 
HCG eli raskasuhormonin arvon kohoaminen raskauden alkaessa:
Ei raskaana: alle 5 mIU/ml
Raskausvko 3: 5 – 50 mIU/ml
Raskausvko 4: 5 – 426 mIU/ml
Raskausvko 5: 18 – 7340 mIU/ml
Raskausvko 6: 1.080 – 56.500 mIU/ml
Raskausvko 7–8: 7.650 – 229.000 mIU/ml
Raskausvko 9–12: 25.700 – 288.000 mIU/ml
Raskausvko 13–16: 13.300 – 254.000 mIU/ml
Raskausvko 17–24: 4.060 – 165.400 mIU/ml
Raskausvko 25–40: 3.640 – 117.000 mIU/ml

Miksi raskaustestin testiviiva on hyvin haalea? Mitä tarkoittaa haamuviiva ja roskishaamu?

Raskaustestiin ilmestyvän viivan tummuus voi mietityttää. Hyvin haalea viiva on ns haamuviiva. Raskaustestiä pyöritellään eri valoissa ja arvioidaan eri kulmista. Testaaja voi tällöin miettiä onko testi viallinen vai mistä hyvin haalea viiva on ilmestynyt viivan paikalle.

Haamuviiva tulee testiin, kun hCG-hormonia (istukkahormonia) on hyvin vähän virtsassa, vain sen verran, että haamuviiva ilmestyy viivan paikalle. Haamuviivan tultua testiin on syytä tehdä uusi testi muutaman päivän kuluttua. hCG-hormonimäärä tuplaantuu joka toinen päivä alkuraskaudessa. Haamuviiva voi siis merkitä liian aikaista testausta, jolloin munasolun kiinnittymisestä on kulunut liian vähän aikaa eikä raskaushormonia ole kerinnyt kertymään virtsaan tarpeeksi, jotta näkyisi raskaustestissä. Haamuviiva voi myös ilmestyä testiin ns kemiallisessa raskaudessa. Munasolu on yrittänyt kiinnittyä kohdun seinämään ja erittänyt raskaushormonia, jos kiinnitys on jäänyt kiinnitysyritykseksi, ei raskaushormonimäärä lisäänny vaan laskee heti. Tällöin raskaustestin viiva ei tule vahvistumaan vaan vähäinenkin haamuviiva lopulta katoaa.

Roskishaamuksi kutsutaan raskaustestin viivaa, joka ilmestyy testiin näyttämään raskauden vasta käyttöohjeiden kontrolliajan jälkeen. Roskishaamuun ei saa luottaa, positiivinen tulos tulee tulla käyttöohjeiden kontrolliajan puittessa, jolloin raskaustestin tulokseen voi vasta luottaa. Roskishaamun ilmestyttyä, tee uusi testi kahden päivän kuluttua, jolloin raskaushormonin määrän tulisi olla tuplaantunut. Roskishaamu voi olla merkki alkaneesta raskaudesta, mutta uusinta testi tulee ehdottomasti tehdä, jotta tulokseen voi luottaa.
 

Raskaustestit | Clearblue | RFSU | Pregcheck | First Responce