Tieto ABC

HYÖDYLLISTÄ TIETOA RASKAUTTA YRITTÄVILLE

 

OVULAATIO

Kun lapsen yritys alkaa, yhdynnän ajankohdalla on aina tärkeä rooli raskautumisessa. Nainen voi tulla raskaaksi ainoastaan kuukautiskierrossa 2-3 päivänä.

Nainen ovuloi vain kerran kuukautiskierrossa. Ovulaatiolla tarkoitettaan ajankohtaa, jolloin naisen munasolu irtoaa ja hedelmöittyminen on mahdollista. Munasolu irtoaa keskimäärin 14 päivää ennen kuukautisten alkamista. Ajankohta vaihtelee kuukautiskierron pituuden mukaan. Osa naisista tunnistaa ovulaationsa pienenä ovulaatiokipuna parina päivänä alamahassa, joka johtuu pienen määrän veren ja nesteen vuotamisesta vatsaonteloon. Ovulaatioajankohdan tunnistaminen on usein haastavaa, varsinkin epätasaisen kierron omaavilla naisilla. Ovulaatiotestit ovatkin oiva keino ovulaatioajankohdan tunnistamiseen. Ovulaatiotestien avulla havaitsee kuukautiskierron ovulaatioajankohdan eli LH-huipun, jonka jälkeiset päivät ovat tärkeitä raskautumisessa. Ovulaatio tapahtuu 24-48 tunnin kuluttua testin positiivisesta tuloksesta. Mikäli kiertosi on tasainen, voi ajankohdan hahmottaa myös ovulaatiolaskurilla.

Munasolu on hedelmöityskelpoinen vain 12-24 tuntia ovulaation jälkeen. Siittiöt elävät ja hedelmöittävät noin 72 tuntia eli 3 vuorokautta. Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmöityminen voi tapahtua, mikäli rakastelee ovulaatiota edeltävän 72 tunnin ja/tai sitä seuraavien 24 tunnin aikana.

Munasolun irtoamishäiriö on yleinen syy naisten hedelmättömyyteen, ongelma saadaan kuitenkin usein hoidettua tehokkailla hormonivalmisteilla esimerkiksi tabletteina annosteltavan klomifeenin tai ihon alle pistoksina annettavan aivolisäkehormonin FSH:n avulla.

Katso itsellesi sopivin ovulaatioajankohdan testausmuoto:

 

 

 

 

 

HEDELMÄLLISYYS JA SIIHEN LIITTYVÄT ONGELMAT

Raskaaksi tuleminen ei ole aina helppoa. Terveellä pariskunnalla onnistuneen hedelmöityksen onnistumisprosentti on vain noin 25 % joka kuukausi. Tutkimusten mukaan 10 % pariskunnista ei onnistu saamaan raskautta alulle vuoden sisällä, 5 % kahden vuoden sisällä. Raskaaksi tuleminen vaatii monen eri tapahtuman täydellistä ajoitusta ja onnistumista.

Hedelmöitys edellyttää, että munasolu irtoaa munasarjasta, pääsee esteettömästi kulkemaan munajohtimessa, miehen siittiöt ovat hedelmöittämiskykyisiä, alkio kiinnittyy hyvin kohdun seinämään limakalvolle ja terve alkio pääsee geneettisesti kehittymään hyvin. Ongelmat missä tahansa hedelmöityksen vaiheessa vähentävät raskauden onnistumista tai estävät sen jopa kokonaan.

Hedelmällisyyttä alentavia tekijöitä ovat mm.

 

 

 

  • ikääntyminen
  • tupakoiminen (lisää keskenmenoriskiä ja vähentää estrogeni hormoonin tuotantoa)
  • ovulaatiohäiriöt
  • rakenteelliset syyt, erityisesti infektiot ja tulehdukset sekä useat raskauden keskeytykset
  • kromosomaaliset häiriöt
  • kohdunkaulan liman ongelmat
  • elämäntapaan liittyvät tekijät, kuten ruokavalio, liikunta, alkoholin käyttö sekä reseptilääkkeiden käyttö

 

 

LAPSETTOMUUS

Lapsettomuus on hyvin tunnepitoinen ja henkilökohtainen asia, joka koskettaa kymmeniätuhansia pareja maassamme. Lapsettomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa pariskunta on ollut riittävän usein ja hyvin ajoitetussa yhdynnässä ja yrittänyt tuloksettomasti saada lasta alulle jo vuoden ajan.
Lapsettomuus voi johtua naisesta, miehestä tai molemmista. Tavallisimmat syyt ovat ongelmat munasolun kypsymisessä ja irtoamisessa, heikentynyt siemennesteen laatu, munanjohdinvaurio ja endometrioosi. Aina syytä ei pystytä selvittämään ja puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. Lapsettomuuteen johtavien tekijöiden selvittyä voidaan useimmille auttaa raskaus alkuun nykyaikaisilla lapsettomuuden hoitomenetelmillä. Noin kolme prosentti kaikista Suomessa syntyneistä vauvoista on saanut alkunsa hedelmöityshoidolla.